Kartuliretseptid ehk klassikast gurmeeni - avasta parimad kartulitoidud

Kartuliretseptid ehk klassikast gurmeeni - avasta parimad kartulitoidud

Kartul on Eesti köögi vaieldamatu kuningas! Meie hiljutine küsitlus sotsiaalmeedias kinnitas taas, et armastus kartuli vastu on sügavalt juurdunud. Kuid lisaks armastatud klassikutele peitub kartulis uskumatult lai maailm, mis ootab avastamist. Selles postituses jagamegi nii ajatuid lemmikuid kui ka põnevaid ja erilisi kartulitoite, mis näitavad, kui mitmekülgne üks hea kartul tegelikult olla võib. Haara oma parimad eksemplarid ja lähme koos maitserännakule! Neid kartuliretsepte saad kasutada nii argiõhtul kui ka pidulaual.

Rohkem kui lihtsalt puder: kartulipüree uues kuues

Kartulipüree retsept on ilmselt igas kodus olemas. Kes ei armastaks seda siidist ja lohutavat lisandit? Klassikaline, või ja sooja piima või koorega valmistatud püree on alati kindel valik.

Aga miks mitte proovida midagi uut?

  • Põnev variatsioon: Lisa pudrule keedetud ja püreestatud kikerherneid! See annab mõnusa pähklise maitsenüansi, lisab valku ja muudab tekstuuri eriti kreemjaks. Või katseta Itaalia stiilis maitsestusega, lisades Vahemere ürte nagu rosmariin ja tüümian. See on suurepärane viis, kuidas luua kartulitest toit, mis üllatab.

Praekartulid: kuldsest klassikast krõbeda täiuslikkuseni

Vana hea praekartuli retsept – kas õhukesed viilud otse toorest kartulist pannile või eelnevalt keedetud kartulite kuldpruuniks praadimine – on paljude jaoks nostalgia tipp. Lihtne, maitsev ja sobib peaaegu kõige kõrvale.

Kuidas aga praekartulid järgmisele tasemele viia?

  • Nipp: Proovi kartuleid praadida pardirasvas! See annab võrratu maitse ja eriti krõbeda kooriku. Veelgi erilisema elamuse saad, kui katsetad nn fondantkartulite tehnikat – paksemaid kartuliviile praetakse krõbedaks, maitsestatakse ürdivõiga ja hautatakse puljongis ahjus pehmeks. See on tõeline kartulitega toit, mis nõuab veidi rohkem aega, aga tulemus on seda väärt.

Ahjukartulid: krõbedad väljast, pehmed seest

Ahjus küpsetatud kartulite lõhn täidab toa ja nende maitse soojendab südant. Klassikaline ahjukartuli retsept rosmariini või tüümiani ja küüslauguga on ajatu. Eelnev lühike keetmine aitab saavutada selle täiusliku kontrasti – krõbe kest ja pehme sisu.

Otsid midagi efektsemat?

  • Silmailuks: Hasselbacki kartulid, kus kartulitesse on lõigatud tihedad sisselõiked ja need täidetud või ning ürtidega, näevad imelised välja. Tasub proovida ka smashed potatoes ehk purustatud ahjukartuleid – keedetud kartulid surutakse lapikuks ja küpsetatakse oliiviõliga eriti krõbedaks. Mõlemad on fantastilised kartulitoidud pidulikumaks õhtusöögiks.

Kartulisalat: Eesti pidolaua kroonijuveel uues võtmes

Ükski sünnipäev ega jaanipäev ei möödu ilma selleta! Klassikaline Eesti kartulisalat hapukoore-majoneesikastme, vorsti, muna ja kurgiga on püha. Ja ausalt öeldes, see ongi täiuslik. Salat, mida isegi kaugel välismaal elavad eestlased kohalikest produktidest proovivad järgi teha, et seda kodust maitset saavutada.

Aga kui hing ihkab vaheldust?

  • Kerge ja värske: Proovi salatit külmsuitsulõhega! Vorsti asemel lisab kala elegantset maitset ning Kreeka jogurtist ja tšillikastmest kaste on mõnusalt kerge.
  • Majoneesivaba üllatus: Katseta salatit hoopis kerge vinegrett-kastmega! Oliiviõli, valge veini äädikas, sinep ja ohtralt värskeid ürte (nagu till, basiilik, petersell) koos keedukartuli ja punase sibulaga loovad täiesti uue maitseelamuse. See on suurepärane kartulisalat retsept suviseks grillipeoks.

Ja lõpetuseks... kuidas saada parimad friikartulid?

Friikartulid – see on armastus esimesest ampsust! Neid mainiti meie küsitluses samuti ohtralt. Võiksime siin jagada keerulist kahekordse fritüürimise tehnikat, mis tagab selle ülima krõbeduse... aga oleme ausad. Mõnikord tahaks lihtsalt kiirelt ja lihtsalt.

Seega, siin on meie "salajane" kartuliretsept parimateks friikateks:

  1. Osta pakk kvaliteetseid Maahärra külmutatud friikartuleid.
  2. Laota need ahjuplaadile või kuumaõhufritüüri korvi.
  3. Lisa soola (ja soovi korral muid meelepäraseid maitseaineid).
  4. Küpseta vastavalt pakendi juhistele kuni kartulid on kuldpruunid ja krõbedad.
  5. Naudi! 😉

Kokkuvõte: kartul on puhas kuld!

Nagu näha, on mida teha kartulist küsimusele lõputult vastuseid! Alates lihtsatest ja kodustest roogadest kuni pidulauale sobivate gurmeekatsetusteni. Loodame, et need retseptid kartulitest andsid sulle inspiratsiooni köögis katsetamiseks. Kõige olulisem on valida hea ja kvaliteetne kartul – just nagu meie valikust leiad – sest siis on ka lihtsaim kartulitoit puhas nauding.

Viidatud retseptid ja allikad:

  1. Koorene kartulipüree - Rannamõisa
  2. Kreemjas kikerherne kartulipuder - Minu Toidublogi
  3. Ideid maitsestatud kartulipudruks - Allrecipes
  4. Praetud kartulid - Nami-Nami
  5. Imelised (pardirasvas) praekartulid - Rannamõisa
  6. "Uhked" pannikartulid (Fondant stiilis) - The Tipsy Housewife
  7. Vanaema stiilis klassikaline ahjukartul - MEKK
  8. Mini Hasselbacki ahjukartulid - Michelle McGlinn
  9. Purustatud ahjukartulid (Smashed Potatoes) - Last Ingredient
  10. Kartulisalat - Nami-Nami
  11. Kartulisalat külmsuitsulõhega - Fitlap
  12. Majoneesivaba kartulisalat - Mandy in the Making